1. MORGAN

    SPORTS Meer informatie

    1932

De driewielige Morgan is wel de beroemdste en meest succesvolle van alle cyclecars. Dat is voornamelijk te danken aan de uitstekende vermogen/gewichtsverhouding, waardoor de auto geliefd is bij sportievere bestuurders. Er worden dan ook veel races mee verreden, al vergt het soms enorme stuurmanskunst om de driewieler in het juiste spoor te houden.

De 1,1 liter JAP V-twin levert 11 pk. De aandrijfas is gemonteerd in het ruggengraatchassis, dat uit buizen bestaat. De motorsteunen fungeren als ankerpunten voor de ‘sliding pillar’ onafhankelijke voorwielophanging. Een sportief element is de V-vormige voorruit.

Het concept van deze driewieler dateert al uit 1909 en is uitgedacht door ingenieur H.F.S. Morgan uit het Engelse Great Malvern. Met financiële hulp van zijn vader start hij in dat jaar een autofabriek. Morgan ontwikkelt geen eigen motoren, maar maakt gebruik van die van andere fabrikanten; in het geval van de driewieler zijn dat JAP, Matchless en – voor de competitiemodellen – Blackburne. In 1936 wordt de eerste vierwieler gemaakt.